Wegwijs rondom autisme

  • Het boek,
  • Vragen of consult,
  • Lezingen

‘Wegwijs rondom autisme’ is geschreven voor iedereen die in de nabijheid van iemand met autisme leeft, werkt of woont en zich afvraagt hoe er geholpen kan worden. Het boek richt zich vooral op kinderen maar biedt ook voldoende handvaten om (jong) volwassenen te ondersteunen.

Autisme uit zich in verschillende mensen totaal anders. De een kan beter tegen prikkels dan de ander, maar de prikkelbestendige denkt misschien heel stug en strak: zo moet het en niet anders. En is die stugge manier van denken dan niet stiekem een manier om je te wapenen tegen de prikkels? Of tegen het onvoorspelbare van de wereld? En je zal maar nooit precies weten waar je bent omdat het je zoveel moeite kost van alle delen een geheel te maken. Andere autisten hebben dat probleem dan wellicht weer niet, maar houden niet van onverwachte geluiden, harde stemmen en onverwachte aanrakingen. Ook niet van het label in het shirt, nee dank u!

Geen standaard oplossingen


Die verschillen maken het zo moeilijk om te zeggen: je moet het zo doen, dan komt het wel goed. De kans dat je daarmee een overbodig advies geeft, iemand ontmoedigd of juist dwingt om iets te doen wat (nog) niet kan, is groot. Daarom heb ik er voor gekozen om te beschrijven welk gedrag je ziet (de uiting), waar het vandaan komt (wat heeft dit met autisme te maken) en wat je zou kunnen doen om te helpen.

Belangrijk om te weten is dat er altijd meerdere mogelijkheden zijn en je rustig moet proberen wat werkt. Als je bijvoorbeeld het maken van geluidjes wilt stoppen, is het een goed idee om een alternatief aan te bieden. De geluidjes werken kalmerend voor degene die ze maakt: ronduit verbieden leidt tot veel onrust. Vervangen werkt wel, maar waarmee? Dat zal voor iedereen anders zijn. Iets om mee te frummelen, om op te bijten, mee te draaien, op te klikken … ai! Dat is na een tijdje ook niet meer zo leuk.

Hoe gebruik je het boek?

Je kan het natuurlijk helemaal lezen, zodat je weet wat waar staat. We hebben het boek hanteerbaar gehouden en gekozen voor een rustige, grote letter die makkelijk wegleest. Zo kan je ook een stukje lezen als je druk in je hoofd of moe bent. Je kan er ook in shoppen. In de inhoudsopgave vind je de ‘grote stappen’. Hier kies je het onderwerp waarover je meer wilt weten.

Staat alles en alles over autisme in dit boek?

Nee. Er is zoveel over autisme te zeggen, te vertellen, te beredeneren en te speculeren. Je zou een boekenkast vol kunnen zetten en dan nog niet alles uitgesproken en opgelost weten. In dit boek gaat het vooral om de praktische aanpak: wat zie je en wat zou je er in de dagelijkse praktijk kunnen doen.

Hulpmiddelen

Achterin het boek staan een aantal hulpmiddelen die je in kan zetten bij de begeleiding. Niet alles past bij iedereen maar dat hoeft ook niet. Je haalt eruit wat nodig is. Let op: er staat een QR code in het boek waarmee je de hulpmiddelen kan downloaden. Je kan ze dan zo vaak als nodig kopiëren. Anders hadden we losse vellen moeten bijvoegen en dat wordt natuurlijk een rommeltje.

Wil je nog iets vragen?

Korte vragen kan je aan me mailen, ik doe mijn best om ze vlot te beantwoorden.

Voor langere vragen of een consult hanteer ik een uurtarief van 60 euro. Je kan een afspraak maken om via WhatsApp of Signal met me te praten. Ons bedrijf ‘Zorg onder woorden’ stuurt een factuur die je kan betalen met een tikkie. Na betaling zoeken we samen een tijd die goed uitkomt.

Liever een persoonlijk gesprek? Laat het weten, dan kijken we samen wat er kan.

Lezingen

Het is mogelijk om een lezing op lokatie te boeken. ‘De lezing duurt zonder pauze ongeveer anderhalf uur. Ik vertel over onze persoonlijke situatie en neem je dan via de verschillen tussen mijn eigen kinderen mee naar de verschillen die er zijn tussen de diverse mensen met autisme.

Maar wat zie je nou eigenlijk? Wat zit er achter het gedrag dat je ziet: de boosheid, het op de grond liggen, wegrennen. Of bij volwassenen: stug vasthouden aan een plan wat niet meer past bij het weer, telkens dezelfde ruzie maken of boosheid als het bestek niet op de verwachte plek ligt.

Na de pauze vertel ik over de verschillende manieren waarop je kan helpen en is er ruimte voor vragen. Bij het verlaten van de zaal is er gelegenheid om het boek te kopen.’

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via: info@bilardie.nl.