Schrijven

Vijf vragen voor auteur Tisa Pescar

tisawebres-1

De laatste weken heb ik me volledig ondergedompeld in het nieuwe boek dat ik aan het schrijven ben: een nieuwe aflevering van de Drakendokter!

Als schrijver krijg ik vaak vragen over: hoe verzin je dat, hoe leer je schrijven en hoe doe je dat nou, een boek uitbrengen?

Het antwoord is, dat er niet een manier is. Elke schrijver heeft zijn eigen voorkeuren, aanpak en werkwijze.

In 2018 zal ik enkele auteurs interviewen die hun schrijverschap op een unieke wijze aanpakt.  De eerste is:

Tisa Pescar, New adult en Fantasy auteur.

Ingrids eerste vraag:

Tisa Pescar, wij kennen elkaar al sinds je de eerste versie van je prachtige boek Maire schreef. Ik was meteen fan. Ik vind je werk vergelijkbaar met de boeken van Cate Tiernan, Richelle Mead en P.C. Cast. Je schrijft gedetailleerd, met veel achtergrondkennis. Je tekst leest zo soepel, dat je als lezer niet anders kan dan genieten.

Hoe kom je aan die grote berg kennis over hekserij en het paranormale? Is dat een interesse die je altijd al gehad hebt?

Tisa’s antwoord:

Het heeft me altijd geïntrigeerd wat mensen beweegt en hoe de mens zoekt naar uitleg van onbegrepen zaken. Vanuit die interesse heb ik veel boeken gelezen over occulte zaken, oude legendes, geschiedenis en de heksenvervolgingen.

Tijdens het lezen van die boeken ontdekte ik dat er door de eeuwen heen van alles is bedacht om grip te krijgen op het onverklaarbare. Voorbeelden daarvan vind je terug in legendes en andere overleveringen. Zo doen wereldwijd veel

mythen over vampiers

de ronde. Tegenwoordig weten we dat lichamelijke verschijnselen die na de dood optreden medisch te verklaren zijn. Vroeger dacht men dat het schijnbaar groeien van nagels na de dood bewees dat iemand een vampier was. Nu weten we nagels na de dood niet groeien, maar dat dit zo lijkt doordat het weefsel rondom zich terugtrekt. Ook verwarde men gasvorming in het lichaam met ‘zich rond gegeten hebben’ en zag met lichaamssappen bij de mondhoeken aan voor geroofd bloed.

Toch zijn er zelfs vandaag de dag nog bevolkingsgroepen die heilig in vampiers geloven en daarnaar handelen. Nog niet zo lang geleden is in Roemenië bijvoorbeeld een incident geweest, waarbij mensen een dode voor vampier aanzagen en hem als zodanig behandelden.

Tijdens het schrijven van mijn boeken gebruik ik een aantal van de bovengenoemde dingen als

inspiratiebron.

Een deel daarvan vind je terug op de Maanmysteries Wiki, waar onderzoek en fantasie zijn samengevoegd tot een geheel. Tijdens het schrijven bedenk ik er namelijk zelf van alles bij. Zo hebben niet alle vampiers in mijn boeken lange hoektanden en de meesten eigenlijk heel gewoon. Van lezers hoorde ik dat juist die ‘normale’ sfeer mijn boeken erg toegankelijk maakt voor mensen die normaalgesproken nooit horror of fantasy lezen.

Ingrids tweede vraag:

Maire en Alfa heb je uitgebracht bij Luitingh Sijthoff, als normale roman, op papier. Cat, Radu staan als E-book op Kobo. Maar voor het laatste deel, Pascal, heb je een heel nieuwe vorm gekozen: blogs, die we op internet als een feuilleton kunnen volgen. Het voelt heel intiem, alsof je een dagboek leest wat geschreven is voor ieders ogen.

Hoe kwam je op het idee om dit verhaal als blogposts te vertellen? Je had er ook een roman van kunnen maken.  

Tisa’s antwoord:

Ik wilde eens iets totaal anders doen dan gebruikelijk is. Daarom leek het mij leuk om het boek zo vorm te geven dat je als lezer het gevoel krijgt dat je echt contact hebt met personages. Toen ik daarover nadacht, ontstond langzaam het idee van een blog, geschreven door de personages zelf. Eigenlijk vertellen ze hun verhaal rechtstreeks aan jou, als een soort verslag van wat ze hebben meegemaakt.

Om het zo realistisch mogelijk te maken, moest elk personage een eigen stem krijgen. Daarom heb ik

Abel Aberzen

gevraagd de vertelstem van Pascal Marceau (weerwolf) voor zijn rekening te nemen. Dat was een lastige opgave, omdat Pascal al helemaal was vormgegeven in de voorgaande boeken. Alles moest blijven kloppen en daar is Abel prima in geslaagd.

Zelf heb ik de teksten van vier andere personages geschreven, onder wie Cat Morgain (erfheks) en Radu Lupescu (weerwolfvampier), die later in het verhaal een belangrijke rol speelt. Lezers kunnen actief meedoen door op de blogs van personages te reageren en gesprekken met ze aan te gaan.

Om dit project te laten slagen, was het belangrijk om alles tot in het uiterste door te voeren. Het verhaal wordt om die reden

als feuilleton in real time

gepubliceerd. Als het in het boek bijvoorbeeld vollemaan is, dan is dat in werkelijkheid ook het geval. Steeds als er iets te vertellen is, plaatst een van de personages een blog en/of video, zodat je de gebeurtenissen semi-live kunt meebeleven.

Soms worden er veel blogs in een keer geplaatst en soms duurt het wat langer. Lezers kunnen zich inschrijven voor een blogalert, ze krijgen dan bericht wanneer er nieuwe blogs online staan. Mensen die het boek in een keer willen lezen, kunnen dat doen vanaf 20 april 2018. Dan staat het verhaal in zijn geheel online. 

Ingrids derde vraag:

Wat opvalt aan jouw werk is dat alles zo keurig verzorgd is. Je teksten natuurlijk, maar er is ook een hele wiki over de maanmysteries en op Instagram post je prachtige, sfeervolle foto’s die bij het verhaal passen.

Wat is je geheim?  

Tisa’s antwoord:

Misschien helpt het dat ik een beelddenker ben. Ik zie dingen voor me als ik eraan denk. Zodoende is het maken van afbeeldingen eenvoudig voor mij. Voor mijn eigen beeldvorming heb ik portretten van de personages uit Maanmysteries gemaakt. Die kun je als lezer bekijken op de Wiki, maar je kunt er ook voor kiezen je eigen beeld te behouden door ze niet zichtbaar te maken. Daarnaast wil ik graag dat mijn boeken er overzichtelijk en verzorgd uitzien, of ze nu bij een uitgever gepubliceerd worden of niet. En het is fijn als bezoekers gemakkelijk de weg kunnen vinden op mijn websites. Wat ik zelf namelijk erg vervelend vind, zijn websites die onoverzichtelijk en slordig in elkaar zijn gezet.

Maar bovenal vind ik het enorm leuk om op deze creatieve manier met het schrijven van verhalen bezig te zijn.

Ingrids vierde vraag:

Het lijkt erop dat de serie van de Maanmysteries met ‘Pascal’ wordt afgesloten. Nu ben ik natuurlijk ontzettend benieuwd naar je verdere plannen.

Wat kunnen we in de toekomst nog van je verwachten?

Tisa’s antwoord:

Het boek Pascal bevat net als de voorgaande boeken een afgerond verhaal, dat in principe los te lezen is. Ken je de andere boeken nog niet, dan is dat geen ramp, want veel ontbrekende informatie kun je opzoeken in de Wiki. Of Pascal daadwerkelijk een laatste deel is weet ik nog niet. Ik zou gemakkelijk verder kunnen schrijven na dit boek.

In elk geval heb ik plannen voor een new adult serie, die losjes is gelinkt aan Maanmysteries. Deze verhalen gaan over een jongere generatie personages en de liefde speelt een grotere rol dan in de andere boeken. Ook heb ik een idee voor een op zichzelf staand boek. Eigenlijk zit ik daardoor met een luxe probleem: ik moet kiezen wat ik als eerste zal schrijven, want aan twee boeken tegelijk werken kan ik niet.

Ingrids laatste vraag:

De laatste vraag, niet onbelangrijk: hoe kunnen wij jou als schrijver steunen? Kunnen we ergens doneren als we Pascals verhaal goed vinden? Of helpt het als we massaal je boeken gaan kopen of lenen in de bibliotheek?

Tisa’s antwoord:

Die dingen helpen allemaal. Boekverkoop en leengeld zijn mijn salaris voor vele uren hard werken. Op de website van Pascal staat een donatiemogelijkheid, want naast het werk dat nodig was om het boek te schrijven en vorm te geven, kost het ook geld om de websites voor lezers online te houden. In een filmpje op de website leg ik uit wat er allemaal bij het publiceren van dit boek kwam kijken. En dat was nogal wat.

Wil je

Tisa volgen

of meer weten over de Maanmysteries?

http://www.tisapescar.com/maanmysteries/

http://www.tisapescar.com/dogma/  (maanmysteries Wiki)

https://www.instagram.com/p/BdZtwfsnjt4/?taken-by=tisapescar

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s