autisme·Schrijven

De December-maand.

de-drakendokter-vrolijk-kerspels-feest

December is voor alle ouders, leerkrachten en begeleiders van kinderen met autisme een bijzonder ingewikkelde maand.

Het begint al met

Sinterklaas.

Of hij nu wat door de schoorsteen mikt of er moeten surprises komen voor school, het levert toch spanning op. Ben ik lief geweest, is Sint er al, is mijn surprise leuk genoeg, zou ik ook wat krijgen, hoe maak je een gedicht.

Die spanning

is nog niet eens verwerkt of daar komen de kerstbomen en de lampjes. Prachtig, maar al die glitter en glans geeft wel extra prikkels.

Ondertussen moeten de kinderen ook nog wennen aan de buitentemperatuur en de nieuwe kleren die ze hebben. Wat moet je aan, en wanneer en hoe voelt dit op mijn huid, hoe voelt dat aan?

Dit jaar hebben we

geweldig weer.

Regen, hagel, zon, donder, storm, de regenboog en een pak sneeuw. Soms alles tegelijk. Mijn kinderen vinden het prachtig, maar ze worden er ook ontzettend druk van.

Vooral Jongste vindt het moeilijk om zich netjes te blijven gedragen en bekogelt de hond met sneeuwballen … binnenshuis.

Nog anderhalve schoolweek, een feestje op school, daarna vakantie en kerstdinertjes met de familie.

Het vuurwerk,

in de week na kerst. Onverwachte knallen en mensen die zich niet aan de regels houden.

Wat ons helpt is

een goede structuur.

Elke ochtend herhaal ik de planning, elke avond vertel ik wat er morgen gaat gebeuren. Wat gaan we vandaag doen, wanneer gaan we het doen, wil je er nog wat over vragen?

Op tijd

bespreken

wat ik van ze verwacht helpt ook. ‘Naar oma gaan’ bespreken we een aantal keer en we beginnen een paar dagen van tevoren. ‘We gaan samen eten en het is de bedoeling dat je op je stoel zit. Als je iets niet lust laat je het op je bord liggen. We gaan niet alleen eten, maar ook kletsen. Als het te veel voor je wordt, mag je met je DS in de slaapkamer zitten. Als we naar huis gaan, nemen we afscheid. Dat duurt langer dan normaal, omdat we kerst bijzonder vinden.’

Eigenlijk weten ze dit allemaal wel. Maar in december neem ik niets aan: ik controleer alles.

De belangrijkste aanpassing is misschien wel:

de verwachtingen bijstellen.

Kon Jongste vorige week zelf zijn schoenen aan doen? Kon Oudste vorige week netjes dag zeggen tegen de visite? Kon Jongste vijf minuten netjes aan tafel zitten, zelf een sok aantrekken, aangeven of hij naar de WC moet?

Dat zijn belangrijke overwinningen, waar ik heel blij mee ben.

Maar misschien lukken die dingen in december even niet. Gewoon, omdat ze zoveel andere dingen aan hun hoofd hebben. Soms zelfs zonder dat zelf te weten. En dat is helemaal niet erg. In januari komt het allemaal met een sneltreinvaart weer terug.

In december laat ik het dan ook allemaal maar een beetje. Dus dan knoop ik die veters weer en hang ik de jassen op.

Nou, en.

Ik zeg er niet eens wat van, dat komt in Januari wel weer. Dat voelt misschien als ‘niet erg consequent’ of ‘toegeven aan’ maar het werkt wel. Zo blijft er ruimte in hun hoofd over voor de dingen die er echt toe doen. Jas aan als je naar buiten gaat. Sokken aan als je naar buiten gaat. Niet rennen op de trap. Uitkijken bij de straat. Niet op de tafel gaan staan.

En een paar jaar geleden maakte ik, om het begrip ‘feest’ eens met ze te bespreken

(want is een feest nou iets leuks of iets lastigs)

een Drakendokter-verhaal over feest, met wat tips erbij om een gesprek op gang te helpen.

Vooral het maken van een feesthoed blijft leuk, zeker als je het met een groepje kinderen doet. Alle hoeden worden anders! Dat opent meteen weer ruimte voor een gesprek. Kinderen zijn ook niet hetzelfde. Wat de een leuk vindt aan een feest, vindt de ander maar niks. Alle feesten zijn ook anders. Soms is het een etentje, soms is het een disco. Soms moet je stil zijn, soms mag je herrie maken. Lastig!

Als je er samen over praat, wordt het steeds duidelijker.

Je kan dit boekje en de lesbrief gratis downloaden bij Graviant: Feest!

Meer zin in een echt kerstverhaal? Download dan Vrolijk Kerspelsfeest!, waarin draakje Alex het een beetje moeilijk heeft met het woord Krepsmis, Kepsmis, krestmis! Hè. Te moeilijk.

De mooie tekeningen zijn van Lars Reen.

We wensen iedereen fijne feestdagen en

een heerlijk 2018!

3 gedachten over “De December-maand.

  1. Mooi neergepend wat deze laatste maand van het jaar allemaal kan veroorzaken in de geest van jullie kinderen. En bij nader inzien, ook bij jullie als ouders. Het voorbereiden op de ongestructureerde wirwar van prikkels, ervaringen en onvoorziene omstandigheden. Heb je soms ook het gevoel: ‘Ai, hiermee had ik geen rekening gehouden’?… wat uiteindelijk ook soms goed is, want je kan niet alles proberen te voorzien. En dan is het ook wel interessant om te zien hoe de kinderen hiermee kunnen omgaan. En inderdaad, dan leren wij als ouder ook bij: wij hebben het weer overleefd 😉 , en enkele verwachtingen terug kunnen bijstellen. Het beste voor 2018!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s