autisme·Schrijven·wat vind ik?

De Jessy-draak komt eraan!

Jessy-draak-promo-01

 

Na de zomervakantie is het zover, dan is Drakendokter 3 klaar! Deze aflevering heet: “De Jessy-draak” en ditmaal draait alles om de nieuwe buurvrouw van draak Gideon. Dat malle beest jankt en jammert zo luid, dat alle strandbezoekers hun kop in het zand willen steken.

Dokter Killian wil graag helpen, maar hoe moet hij dat doen, als hij zijn kop in het zand steekt zodra de draak jammert?

Natuurlijk vindt Killian hier wat op! Samen met zijn familie en de katten kan hij alles aan.

Jessy-draak-promo-02

De drakendokterboeken

zijn leuk voor alle kinderen van 6 tot 96: veel grappen en grollen, draken EN katten in de hoofdrol en …

we hebben ze extra speciaal leuk gemaakt voor kinderen met autisme.

Dat hebben we niet gedaan omdat alle kinderen met ass dat nodig hebben, sommigen kids hebben op hun achtste al de hele reeks Harry Potters achter de kiezen.

En de drakendokterboeken zijn

niet eng,

maar lang niet alle kinderen met ass zijn snel bang. De favo-film van Jongste was ooit ‘Resident Evil’. Stond hij in de gang door de glazen deur stiekem mee te kijken. (Al kan hij dan weer wel heel bang worden van het journaal, vooral als hij de berichten niet helemaal snapt. Veel uitleggen dus).

Nee, De drakendokterboeken zijn geschreven voor kinderen die wél over een van de ass-drempeltjes struikelen. Want soms is er maar een klein steuntje nodig om rechtop te blijven staan:

een succeservaring.

Waar hebben we allemaal over nagedacht, wat maakt deze boeken geschikt voor kinderen met autisme?   

Het overschakelen van

“1 verhaal op 1 moment op 1 plek”

naar: “1 verhaal waar ik meerdere dagen over lees en wat zich op meerdere plekken afspeelt” kan problemen geven. De stap van prentenboek en Avi start naar leesboek, dus.

Meestal gaat deze stap automatisch maar omdat de sociaal-emotionele ontwikkeling bij autisme grillig verloopt, lukt het soms niet. Je ziet dan, dat kinderen heel enthousiast aan een boek beginnen maar de volgende dag, als ze verder moeten lezen, het boek ongeïnteresseerd wegleggen. Het verhaal dat gisteren zo leuk was, is nu onbegrijpelijk want waar zijn we, wie speelt er mee, waarom is iedereen aan het rennen, wat zijn ze aan het doen?

Een ander probleem dat we tegen kwamen, is de soms wat

lage frustratiedrempel.

Een spannend cliffhanger kan een gevoel van drang aanhalen: er moet NU verder gelezen worden. Dit kan zelfs uitmonden in een driftbui. Niet echt handig, voor het slapen gaan, of in de les als het half uurtje lezen voorbij is.

Of, nog erger voor de lage frustratiedrempel: er zit een geheim in het boek en het blijft geheim tot het laatste hoofdstuk. Maar je kunt het verhaal niet in een keer uitlezen want zo snel lees je nog niet!

Er zijn verschillende manieren om te oefenen met het oprekken van de frustratiedrempel. In de Drakendokter-boeken doen we dat, door in elk nieuw boek iets minder snel (maar nog steeds veel sneller dan gemiddeld) de geheimen te verklappen.

Waar we ook rekening mee houden is

de ‘bandbreedte’

die kinderen hebben: hersenen kunnen zich maar met zoveel dingen tegelijk bezighouden. Als je net leert fietsen, heb je al je aandacht nodig bij ‘niet omvallen!’. Er blijft weinig aandacht over voor het verkeer.

Als je net leert lezen, heb je bij elk woord al je aandacht nodig. Het verhaal zelf moet dan niet te ingewikkeld zijn en de zinnen mogen niet te lang zijn. Anders ben je aan het einde van de zin het begin alweer vergeten. Dat maakt dat je je dom voelt en dat leest niet lekker.

Met domheid heeft ‘niet meer weten wat je net las’ dus niks te maken, het zijn juist je hersenen die keihard aan het leren zijn.

Kinderen met autisme en een normaal of hoog IQ leren vaak al snel technisch lezen. Wat bij hen energie kost, is het begrijpen van de taal (abstracte woorden, uitdrukkingen) en

het begrijpen van de wereld van het boek.

De echte wereld is vaak al complex genoeg.

In de drakendokter boeken loopt het verhaal altijd zo duidelijk mogelijk van A naar Z, zonder flashbacks, flashforwards.

Er wordt veel uitgelegd zonder uitleggerig te worden: die malle kat Pluis begrijpt de dingen vaak niet helemaal, of hij snapt juist weer iets dat de anderen niet zagen.

En gebruiken ook zo weinig mogelijk abstracte termen. Wel woordspelletjes, waar we maar kunnen, daar zijn we dol op!

We hebben op nog veel meer kleine, slimme dingen gelet (leuk en vermoeiend tegelijk) maar wat voor dit stukje nog even belangrijk is, is

de stijgende lijn

in de opeenvolgende boeken.

In

‘de drakendokter: Gideon’

is elk hoofdstuk goed afgesloten en zijn er veel herhalingen, vooral in het begin van het volgende hoofdstuk. Zo weet je altijd waar het verhaal ook alweer over gaat. Er is 1 verhaallijn, geheimen worden snel opgelost en er zitten weinig leesmoeilijkheden in het boek.

de drakendokter: Skywender’

spelen we wat meer met verhaallijnen. Er is een verdwaalde boswandelaar, een zielige oude draak en een draak die zo ontzettend graag een babydraakje wil, dat ze haar ei voor de zekerheid gewoon maar overal mee naartoe neemt. Terwijl iedereen toch weet dat zo’n ei er wel duizend jaar over kan doen voor het eens een keertje uitkomt! We herhalen iets minder en we niet alle problemen worden meteen opgelost. Soms moet je een hoofdstukje wachten.

In

‘de drakendokter: de Jessydraak’

zijn we terug bij 1 verhaallijn, maar dit keer moet je als lezer meepuzzelen naar de oplossing. Telkens als het de goede kant op lijkt te gaan, moet Killian weer een nieuw probleem oplossen. Ook zit er een mooie, duidelijke flashback in dit verhaal. Het herhalen is nog wat minder aanwezig maar we blijven wel heel duidelijk over de wie, wat, waar, wanneer en waarom.

De regel ‘geen cliffhangers aan het einde van het hoofdstuk’ houden we in ere. Zo sluiten we nog steeds

het mapje ‘leesmoment’

netjes af.

Wil je ook met de drakendokter-boeken aan de slag?

Je kunt bij elk boek instappen. Een mail sturen voor een persoonlijk advies mag ook.

‘De drakendokter: De Jessydraak’, met wederom mooie, grappige, duidelijke illustraties van onze eigen Lars Reen, is verkrijgbaar na de zomervakantie. We verwachten dat ze in oktober helemaal klaar zijn.

Houd de facebookpagina van ‘de Drakendokter’ in de gaten voor de voorinschrijving of stuur ons een berichtje om jouw exemplaar alvast te reserveren.

Wij vieren ondertussen vakantie

vanaf volgende week tot eind augustus, dus het beantwoorden van mails en berichtjes kan iets langer duren.

En mocht je je oog hebben laten vallen op ‘Zorg onder woorden’ of manuscriptbegeleiding: we plannen na de zomervakantie nieuwe aanmeldingen in. Alvast opgeven dat je ingepland wilt worden en in welke maand, dat kan natuurlijk wel.

Fijne vakantie allemaal!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s